Παιδί & έφηβος

Τι είναι η ψυχοθεραπεία του παιδιού;

Η ψυχοθεραπεία παιδιού απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, σχολική, προσχολική αλλά και βρεφική ηλικία. Με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού συνήθως προτείνονται σταθερές συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση. Στις συνεδρίες το παιδί μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον λόγο, το παιχνίδι κι άλλες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική και η πλαστελίνη. Με την υποστήριξη του ψυχολόγου, καλείται να επεξεργαστεί τους προβληματισμούς του και τις δυσκολίες του. Ο παιδοψυχολόγος δουλεύει κατά περίπτωση λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα και τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί και τους γονείς του σε ψυχολόγο είναι:

  •  Διαταραχές στη σχέση με τους άλλους : αποφυγή βλεμματικής επαφής, δυσφορία στη σωματική επαφή, αδιαφορία προς τους άλλους, απομόνωση, δυσκολία στη σύναψη φιλιών 
  •  Καθυστέρηση στην ανάπτυξη : αφορά τον έλεγχο των σφιγκτήρων, το βάδισμα, τον λόγο, κλπ. 
  •  Διατροφικές διαταραχές ή Διαταραχές στον ύπνο 
  •  Προβλήματα συμπεριφοράς, θυμός, ζήλεια, επιθετική συμπεριφορά, κλπ. 
  •  Δυσκολίες λόγου & επικοινωνίας 
  •  Φοβίες και έντονο άγχος
  •  Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, απότομη κάμψη στις σχολικές επιδώσεις 
  •  Έντονο συναίσθημα θλίψης με διάρκεια

Επίσης, η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι χρήσιμη όταν οι γονείς χρειάζονται συμβουλευτική στήριξη για θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ή στην αντιμετώπιση σοβαρών γεγονότων, όπως σε περίπτωση κάποιου θανάτου, μιας ασθένειας, διαζυγίου, γέννησης ενός παιδιού ή και μια δύσκολη σχολική προσαρμογή.

Η εφηβεία είναι μια ειδική αναπτυξιακή περίοδος, που χαρακτηρίζεται από πληθώρα αλλαγών. Κάποιες φορές, οι αλλαγές βιώνονται από τον έφηβο, όσο και από τους γονείς του, ως αποδιοργανωτικές ή απειλητικές. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο που δυσκολεύεται, να βιώσει πιο ομαλά αυτή την περίοδο της ζωής του, όπως και να αντιμετωπίσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.